屏蔽噪音、隔绝污染,这才是真正的宜居住宅


  2019 建筑灵感

  

  越南S住宅

  S House / ALPES GDB

  来自建筑事务所的描述:城市发展对环境的影响是多方面的,人们与大自然的关系越发疏远,狭窄拥挤的街道上占据了越来越多的居民和车辆。

  From the architects: Urban development has many environmental implications: the consequences of people’s alienation from nature, the majority of Vietnamese people living down the narrow or crowded streets, and the ever increasing number of vehicles.

  

  ? Hiroyuki Oki

  Ho Khue建筑事务所(ALPES绿色设计与建造)的设计理念是创造人与自然的和谐共处。建筑师通过创新与健康的设计方式来改变人们的居住环境,提高人们的生活质量。S住宅很好地诠释了这些概念。

  The mission of Ho Khue Architects (ALPES Green Design & Build) Office is reconnecting people and nature. Changing their environment with innovative and healthy designs changes their perspective and improves their living conditions and lives. S house is one of the works contributing to that mission.

  

  ? Hiroyuki Oki

  S住宅坐落在越南岘港的市中心。虽然这里存在着交通与噪音的困扰,但也因此增加了便捷性。所以,设计的重点在于改善环境问题,从而提升生活质量。另外,当地所有的建筑都十分相似,缺乏趣味性且节能效果也不佳。

  The “S” House is located in a new residential area in the Danang City Center, Vietnam. There is a lot of traffic and noise however is a very convenient location. Thus we have a good location that has some environmental problems for quality living. In addition, all the buildings are the same architecture, not interesting or energy efficient.

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  图解/Diagram

  

  ? Hiroyuki Oki

  建筑师在建筑外立面墙体上运用了现场预制混凝土板,这种材料既节约了造价,又缩短了工期。竖向混凝土板与垂直长条窗相结合,上部种有绿色植物,为建筑隔绝噪音与污染起到了良好的效果。建筑完成后美丽又独特,最大程度地减少了嘈杂马路对建筑产生的影响。

  An innovative application of onsite precast concrete sheets for the exterior facade accomplished both saving money and time during construction. These decorative sheets combined with long vertical windows and adjacent plantings of vining plants reducing the noise and pollution entering the residence. The result was a beautiful and unique house that was protected from the large road used by many trucks.

  

  ? Hiroyuki Oki

  这座住宅与城市中的其他住宅类似,距离街道35米。使充足的光线进入建筑,并为所有区域带来自然通风是本次设计的重点。建筑师环绕着花园设计并建造了一个中心区域,其中包含有五种元素:地球、火星、木星、水星,以及金星。这些让人联想起越南会安古镇的旧宅。

  The house is horizontal like other urban houses. It also goes back from the street 35 meters. Allowing light to the center and providing ventilation to all areas of the building was a major concern. This was solved by creating a center zone of hanging gardens consisting of these Five Elements: Earth, Mars, Jupiter, Mercury, and “Metal”. This is reminiscent of the old houses in Hoi An Ancient Town.

  

  剖面图/Section

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  ? Hiroyuki Oki

  住宅里的所有活动空间都是环绕着中央公园展开的,包括接待、起居、健身、聊天、阅读,以及休息区域。开发的中心区域为所有房间带来了充足的自然采光与新鲜空气。利用墙体种植竖向植物是一个非常好的策略。雨水能够有效灌溉这些植物,为它们带来生长所需的适宜环境。

  All of the family's activity and space is centered around and adjoins the central plantings and hanging garden such as: reception, dining, fitness, chatting, reading, and resting. This Open Central Area effectively allows the maximum amount of natural light and air for all rooms. It is a very effective way to establish green trees and plantings along the walls. Natural rain is allowed to provide water and natural air to this central core for a cooler environment and humidity that plants need to thrive.

  

  ? Hiroyuki Oki

  该住宅的一大亮点是“家庭空中公园”,孩子们可以在这里随意地奔跑玩耍。公园的一角是一个精致的花园空间,人们可以在这里进行晚餐。在这里,惬意的生活将远重于城市化进程的发展,建筑师还设计了休闲、放松、烧烤,以及夜晚乘凉的空间。这座建筑的绿化屋顶为人们提供了更多有趣的娱乐选项。

  A really enjoyable and multi-use area is the ''family sky park'', where kids can run around in the green grass and cool air. A small corner of the park is a fragrant garden or vegetables for dinner. Space for childhood memories prior to urbanization. There is room for recreation, relaxing, barbeques, and enjoying the cool night air and sky. This rooftop green area provides cooling for the house plus recreational choices.

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  地下层平面图/Basement

  

  一层平面图/First Floor Plan

  

  二层平面图/Second Floor Plan

  

  三层平面图/Third Floor Plan

  

  四层平面图/Fourth Floor Plan

  

  立面图/Elevation

  建筑设计:ALPES GDB

  地点:越南

  主创建筑师:Ho Khue

  面积:700平方米

  项目时间:2014年

  摄影:Hiroyuki Oki

  Architects: ALPES GDB

  Location: Khuê Trung, Vietnam

  Principal Architect: Ho Khue

  Area: 700.0 m2

  Project Year: 2014

  Photographs: Hiroyuki Oki

  由专筑网李韧,杨帆编译

  【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

  

  越南S住宅

  S House / ALPES GDB

  来自建筑事务所的描述:城市发展对环境的影响是多方面的,人们与大自然的关系越发疏远,狭窄拥挤的街道上占据了越来越多的居民和车辆。

  From the architects: Urban development has many environmental implications: the consequences of people’s alienation from nature, the majority of Vietnamese people living down the narrow or crowded streets, and the ever increasing number of vehicles.

  

  ? Hiroyuki Oki

  Ho Khue建筑事务所(ALPES绿色设计与建造)的设计理念是创造人与自然的和谐共处。建筑师通过创新与健康的设计方式来改变人们的居住环境,提高人们的生活质量。S住宅很好地诠释了这些概念。

  The mission of Ho Khue Architects (ALPES Green Design & Build) Office is reconnecting people and nature. Changing their environment with innovative and healthy designs changes their perspective and improves their living conditions and lives. S house is one of the works contributing to that mission.

  

  ? Hiroyuki Oki

  S住宅坐落在越南岘港的市中心。虽然这里存在着交通与噪音的困扰,但也因此增加了便捷性。所以,设计的重点在于改善环境问题,从而提升生活质量。另外,当地所有的建筑都十分相似,缺乏趣味性且节能效果也不佳。

  The “S” House is located in a new residential area in the Danang City Center, Vietnam. There is a lot of traffic and noise however is a very convenient location. Thus we have a good location that has some environmental problems for quality living. In addition, all the buildings are the same architecture, not interesting or energy efficient.

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  图解/Diagram

  

  ? Hiroyuki Oki

  建筑师在建筑外立面墙体上运用了现场预制混凝土板,这种材料既节约了造价,又缩短了工期。竖向混凝土板与垂直长条窗相结合,上部种有绿色植物,为建筑隔绝噪音与污染起到了良好的效果。建筑完成后美丽又独特,最大程度地减少了嘈杂马路对建筑产生的影响。

  An innovative application of onsite precast concrete sheets for the exterior facade accomplished both saving money and time during construction. These decorative sheets combined with long vertical windows and adjacent plantings of vining plants reducing the noise and pollution entering the residence. The result was a beautiful and unique house that was protected from the large road used by many trucks.

  

  ? Hiroyuki Oki

  这座住宅与城市中的其他住宅类似,距离街道35米。使充足的光线进入建筑,并为所有区域带来自然通风是本次设计的重点。建筑师环绕着花园设计并建造了一个中心区域,其中包含有五种元素:地球、火星、木星、水星,以及金星。这些让人联想起越南会安古镇的旧宅。

  The house is horizontal like other urban houses. It also goes back from the street 35 meters. Allowing light to the center and providing ventilation to all areas of the building was a major concern. This was solved by creating a center zone of hanging gardens consisting of these Five Elements: Earth, Mars, Jupiter, Mercury, and “Metal”. This is reminiscent of the old houses in Hoi An Ancient Town.

  

  剖面图/Section

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  ? Hiroyuki Oki

  住宅里的所有活动空间都是环绕着中央公园展开的,包括接待、起居、健身、聊天、阅读,以及休息区域。开发的中心区域为所有房间带来了充足的自然采光与新鲜空气。利用墙体种植竖向植物是一个非常好的策略。雨水能够有效灌溉这些植物,为它们带来生长所需的适宜环境。

  All of the family's activity and space is centered around and adjoins the central plantings and hanging garden such as: reception, dining, fitness, chatting, reading, and resting. This Open Central Area effectively allows the maximum amount of natural light and air for all rooms. It is a very effective way to establish green trees and plantings along the walls. Natural rain is allowed to provide water and natural air to this central core for a cooler environment and humidity that plants need to thrive.

  

  ? Hiroyuki Oki

  该住宅的一大亮点是“家庭空中公园”,孩子们可以在这里随意地奔跑玩耍。公园的一角是一个精致的花园空间,人们可以在这里进行晚餐。在这里,惬意的生活将远重于城市化进程的发展,建筑师还设计了休闲、放松、烧烤,以及夜晚乘凉的空间。这座建筑的绿化屋顶为人们提供了更多有趣的娱乐选项。

  A really enjoyable and multi-use area is the ''family sky park'', where kids can run around in the green grass and cool air. A small corner of the park is a fragrant garden or vegetables for dinner. Space for childhood memories prior to urbanization. There is room for recreation, relaxing, barbeques, and enjoying the cool night air and sky. This rooftop green area provides cooling for the house plus recreational choices.

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  ? Hiroyuki Oki

  

  地下层平面图/Basement

  

  一层平面图/First Floor Plan

  

  二层平面图/Second Floor Plan

  

  三层平面图/Third Floor Plan

  

  四层平面图/Fourth Floor Plan

  

  立面图/Elevation

  建筑设计:ALPES GDB

  地点:越南

  主创建筑师:Ho Khue

  面积:700平方米

  项目时间:2014年

  摄影:Hiroyuki Oki

  Architects: ALPES GDB

  Location: Khuê Trung, Vietnam

  Principal Architect: Ho Khue

  Area: 700.0 m2

  Project Year: 2014

  Photographs: Hiroyuki Oki

  由专筑网李韧,杨帆编译

  【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处